1. Aerosoltherapie

aerosol

Aerosoltherapie is medicatie rechtstreeks in de longen en luchtwegen brengen.

Het doel is:

  • Doorgankelijkheid van de luchtwegen verbeteren.
  • Slijmvliezen behandelen.
  • Vloeibaarheid van het mucus beïnvloeden om het transport te vergemakkelijken.
  • Bevochtigen.
  • Depositie van anti-infecteuse medicatie,
  • Ademarbeid te verlichten

De functie van de kinesitherapeut tijdens de aërosoltherapie; aerosoltherapie combineren tijdens de therapie en patiënt uitleggen hoe hij het toestel dient te gebruiken en reinigen. Zo zal de voorgeschreven medicatie beter werken.

 

Aerosoltherapie bovensteluchtwegen

Neusspoelingen voor het reinigen van de neusholte.
Bij baby’s of kinderen tot 5 jaar bij voorkeur met een flacon fysiologisch serum.
Bij volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar neusspoelkannetje


AMSA-vernevelingsapparaat Is een vernevelingstoestel voor het reinigen van de bovenste luchtwegen (neusholte, sinussen, buis van Eustachius en middenoor) hiermee kunnen we het KNO-systeem op een kwalitatieve manier reinigen.

 

 

Aerosoltherapie onderste luchtwegen

Drie inhalatiemanieren:

  • Vernevelaars
  • Pufs (M.D.I.)
  • Poederinhalatoren (P.D.I.)

 


 

2. Pep-Systemen

Doel van de PEP’s (positive expiratoir pressure) is de druk in de luchtwegen positief te houden om de luchtwegwanden stabiel te houden, collaps te vermijden of uit te stellen. Mucustransport verbeteren door selectief gebruik. Om op verschillende ademhalingsniveau’s te ademen. Gelijkmatige vulling en lediging van luchtwegen en longen te bevorderen.

 

Pari-pep en pep mask

Is een pijpachtig toestelletje waarvan de diameter kan worden ingesteld. Hoe kleiner de diameter hoe groter de weerstand. Voor patiënten die minder coöperatief zijn kan men gebruik maken van een pep-systeem met masker.

 

pepmask
Astra Tech pep

Flutter

Is een pijpachtig toestelletje waarbij het stalenballetje de weerstand vormt tijdens de uitademhaling. Tijdens de uitademhaling ontstaan er trillingen in de luchtwegen. Deze vibraties weken de opgestapelde secreties los en doen het verder bewegen naar de bredere luchtwegen, waar het gemakkelijk kan worden geëxpectoreerd.

 

kind flutter
Flutter VRP1 FVRP1 7
VRP1 Flutter

 

Aerobika

Tijdens de uitademhaling voelt u weerstand die kan worden ingesteld om luchtwegen open te houden en snelle trillingen om het slijm los te trillen.

aerobika

 

IPV (Intrapulmonaire percussieventilatie)

 De IPV is een behandelings -TOESTEL voor patiënten met longaandoeningen van obstructieve en/of restrictieve aard, die toelaat om een opeenvolging van percussies toe te voegen aan de spontane ademhaling van de patiënt. Deze Percussies zijn een opeenvolging van kleine luchtvolumes (sub tidal volumes) aan een lage druk en variabel hoge frequenties in milliseconde

Door die kleine luchtvolumes komt er meer lucht achter het slijm om het te evacueren. Er wordt gewerkt met een dynamische curve zodat er zowel bij inspiratie als expiratie in de longen turbulenties optreden waardoor er een betere mobilisatie van de secreties verkregen wordt.

ipv
Afspraak