Fasciatherapie

 fascia jorislens 0

 

"Fasciatherapie is een respectvolle, zachte manuele therapie, die beantwoordt aan de vraag van het lichaam en geen gebruik maakt van manipulaties."
- Paul Sercu, voorzitter European College of Fasciatherapy

 

fascia jorislens 2

Wat is fascia?

“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is. 98% van ons lichaam bestaat uit bindweefsel.
Onlangs is men tot de ontdekking gekomen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.

 

Wat is fasciatherapie

Het is een zachte, diepgaande en niet-manipulatieve vorm van behandelen.

Vertrekkend vanuit het lichaam en de beweging in de patiënt worden lichamelijke problemen aangepakt. Indien nodig wordt er meer diepgang toegevoegd aan de therapie waardoor meer persoonsgebonden aspecten van de klachten benaderd kunnen worden.

Voor wat kan je terecht bij een fasciatherapeut?

 • Acute en chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat: rug- en nekklachten, spier- en gewrichtsaandoeningen, etc.
 • Postoperatieve behandelingen
 • Littekenbehandeling
 • Hyperventilatie
 • Sportreëducatie
 • Functionele en stress gebonden stoornissen
 • CVS en fybromyalgie
 • Migraine
 • Whiplash
 • Spijsverteringsstoornissen: reflux, maag- en darmproblemen
 • Begeleiding bij burn-out en depressie
fascia 1
 fascia jorislens 1

 

Behandeling

De opbouw van behandeling hangt af van de aandoening en van de persoon die naar de fasciatherapeut toe stapt.

Een behandeling fasciatherapie kan bestaan uit een manuele behandeling, een oefentherapie, introspectie en indien gewenst, een therapeutisch gesprek.

Indien de klacht zuiver lichamelijk is volstaat een doelgerichte manuele behandeling en een ondersteunende oefentherapie.

Bij meer complexe klachten zoals stressgebonden aandoeningen, aspecifieke klachten, nieuwe aandoeningen zoals fibromyalgie en CVS, of meer psychische aandoeningen zoals burn-out en depressie wordt de lichamelijke aanpak ondersteund en aangevuld met een psychogene benadering.

Deze originele benadering onderscheidt zich duidelijk van andere visies en methodes.

Via aangepaste instructies wordt de patiënt zich bewust van wat er zich afspeelt in zijn lichaam; hij ervaart en ontdekt nieuwe bewegingspatronen, vergroot zijn bewegingsmogelijkheden, neemt spanningsveranderingen en andere nuttige fysiologische reacties waar.

 

 

Links

https://youtu.be/ITulmDR79l4

https://www.fascia.be/nl/home

https://www.fascia.be/upload_files/news_pdf/news_25/goed-gevoel-de-kracht-van-fasciatherapie.pdf

https://www.fascia.be/upload_files/news_pdf/news_15/Vitaya-Fascia-PaulSercu-JillPeeters.pdf

 

Afspraak